Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

tisdag 4 september 2012

Tisdags funderingar och familjeråd.


Hej på dig min vän!


I dag har jag slutat tidigt, redan klockan halv ett kunde jag tacka för mig och bege mig hemåt.
Efter gårdagens migrän är jag fortfarande trött så jag sov faktiskt en stund. Visst är det skönt med en eftermiddags lur.

I dag funderar jag över rutiners vara eller icke vara. Vi är ju alla olika och har olika behov av rutiner sömn, mat, träning och umgänge för att nämna några.
Min familj mår bäst när det är ganska så upp rutat, eller jag och min man mår bäst så i alla fall. Barnen är ju invanda i våra rutiner men det känns som om de skulle anamma dem även utan oss.

Med större barn krävs andra rutiner än med små. Båda pojkarna tränar nu handboll i Lund och vi kör dem dit flera kvällar i veckan. De behöver äta innan träning, ha koll på läxor och träningskläder. Tider och platser skall checkas av, då de för säkerhets skull tränar i olika hallar och vid olika tider varje gång båda två.
Maken och jag hörs av via telefon, planerar och går igenom kvällen.
Väl hemma igen är det kvällsmat och läxläsning.
Utöver killarnas träning och matcher finns ett annat liv med jobb möten, födelsedagar, fester,  och mys med vänner.

Barnen hjälper till hemma med div hushållsbestyr, tömmer diskmaskinen, dammsuger och går ut med hunden?
Hur mycket tycker du att barnen skall vara delaktiga i vardagsbestyren?
Hur gör ni för att få ihop det på bästa sätt?

I kväll ska vi ha familjeråd. Vårt första :)
Dessa frågor kommer att finnas med, men även vart vi ska åka på höstresa och hur deras tankar går kring tisdagsläsning och våra fredagsmiddagar.
Det ska bli spännande, jag har fixat fika och lillebror säger att han har en väldigt viktig fråga under övrigt.

Nu ska jag steka köttbullar.
Tjingeling!

8 kommentarer:

 1. Vad roligt att du berättar! Vi har också haft familjeråd en gång, inget fika dock, måste komma ihåg det tills det blir dags nästa gång :-)
  Hur vi gör, ja. Vi låter också barnen hjälpa till hemma, både för att det blir mer rättvist så och för att de behöver lära sig. Målet är att de ska kunna allt de behöver när de flyttar hemifrån, det kunde inte jag kan jag säga...
  Lycka till med vardagspusslet!

  SvaraRadera
 2. Åh, så nyfiken jag blir på hur ert familjeråd blir. Nyfiken på vad ni kommer fram till på alla dina frågor.

  Hemma är barnen delaktiga i den mån det fungerar.
  - Alla hjälps åt att duka av efter middagar
  - Storebror tar disken två dagar i veckan. Sköter sin egen tvätt och sitt rum (vuxen storebror). Här ska jag nog komma på mer :)
  - Lillasyster vill jag ska ta disken en dag i veckan, städa sitt rum varje söndag, lägga in sin rena tvätt i garderoben
  - Lillebror dukar av sin tallrik och städar på sitt rum.

  Kram

  SvaraRadera
 3. God kväll vännen!
  Några familjeråd har vi inte men nog pratar vi om sånt ändå. Det där med fikat låter väldigt mysigt....en god kopp te, en nybakad fralla och sedan är det bara att ta itu med veckans stora bestyr eller ev frågetecken....

  Här får barnen vara med och hjälpa till med lite av varje. Vi har en dörr i köket och på den står det barnens aktiviteter, deras skolschema, sysslor att ta i tu med. Jättebra och tydligt så att man inte missar något. Jag har laminerat lappar som hänger på sidan av och sedan sätter jag dit lappar som talar om vad man ska göra. En idag-syssla och en imorgon-syssla. På lapparna kan ex.stå följande: Plocka ut diskmaskinen, hjälpa till m tvätten, städa sitt rum, vattna blommorna, gå till återvinningen, hjälpa till m maten. Packa gy.kläder, . Andra saker som är bra är......öva gitarr,ta m gypåsen, läsa 20 min i en bok, bokbussen och en väldigt viktig lapp som alltid finns varje dag...Egen tid-lappen. När man har gjort en syssla plockar man bort lappen. Nu har barnen kommit på nya lappar som jag måste göra.

  Jisses vilken utläggning om detta då...men kanske ett tips, även om ni skriver helt andra saker på era lappar.
  Ha det riktigt gott och "handbolla lugnt!"

  Kraaaam Veronica

  SvaraRadera
 4. Självklart ska barnen hjälpa till mer och mer ju äldre de blir. ;) Mina barn såg ett program igår på nätet, bortskämda ungdomar. De reagerade starkt över en grabb som stängde av damsugaren för sin far "du får vara lite tyst, jag ska se på tv!" sa han och slog på tvn. Detta upptog hela kvällsmatens samtalsämne, vilket gjorde det lätt för oss att förklara varför de bör hjälpa till nu.

  Hoppas ni hittar lösningar ;)

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 5. Det är viktigt och svårt det där tycker jag. Jag vill att barnen ska hjälpa till med t ex disk och tvätt. Men jag vill i första hand att de ska lära sig känna ansvar och delaktighet genom det, att vi är en familj som hjälps åt. Sen är det ju bra att de vet hur man diskar osv när de kommer bort och när de blir störra, att de har en vana. Sen att de avlastar oss föräldrar och "hjälper" oss är ju också fint, men det tycker jag är sekundärt, jag vill att de ska göra sakerna för att de vill inte för att de måste och hur lätt är det? Ibland går det och ibland inte, men att ha familjeråd är bra och att stärka deras bra sidor och förmågor är bra, det är ju iaf klart som korvspad. Lycka till med svåra och viktiga frågor! Kram!

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig familj du verkar ha! Och verkligen skoj att våra minstingar har samma födelsedag! En underbar dag!;-) Måste komma ihåg detta inlägg om hur ni styr upp er vardag och helg med alla träningar, matcher, läxor mm... Kan se mig själv precis så om ca 10 år med mina grabbar! Låter underbart!;-)
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Familjeråd är toppen! Vi har tagit många bra beslut genom sådana. Just nu ligger allt i träda, men det är som att hela familjen ändå svetsats samman ännu mer. Vi försöker få till rutiner så gott vi kan och alla är hänsynsfulla trots att vi inte har någon alldeles egen plätt längre.

  SvaraRadera
 8. SV. Å det låter roligt med den utb. du går ;) Kanske också ska ta och göra något sånt. Har inte gått någon fotokurs alls... blir lite sugen faktiskt.

  Hur gick rådet???

  Ha en fin lördag.

  kram kram Malin

  SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina