Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

onsdag 6 april 2011

Ett nej är alltid

ett nej!

Det brukar jag säga till mina pojkar. Här lönar det sig sällan att tjata. Har jag bestämt mig så har jag. Just meningen ett nej är ett nej fick jag myntat av en kollega för flera år sedan. Det är viktigt att lära våra pojkar detta sa hon. Jag förstår vad hon menar och visst är det så. Säg inte nej om du menar ja.
Tänk i stället efter före, häv inte ur dig ett nej utan säg i stället " jag måste fundera lite. " Kompromissa om ni inte kommer överens, låt ditt barn vara med i ditt sätt att fundera. Säg ja många, många gånger. Ofta säger vi nej för att det är bekvämt, vi är lite lata eller fastnar i vårt eget tänk.
Jisses vad pretto hon är i dag då tänker du kanske när du läser mitt inlägg men tänk efter. Visst har jag rätt.

Anledningen till att jag tar upp detta är att jag i måndags på väg hem från jobb hörde en diskussion mellan mor och dotter. Deras samtal har förföljt mig och jag önskar att mamman gjort annorlunda.

De pratade om det fina vädret, om fåglarna som kvittrade och om att fika ute. Flickan var i fem års åldern, vantarna och mössan höll hon i handen och hon liksom studsade fram. Visst kan vi väl fika ute i dag sa flickan. Nej vet du vad sa mamman. Det är fortfarande så kallt på marken och sjuka barn är det värsta jag vet. Du tycker väl inte heller om att vara förkyld. Flicka gjorde ett nytt försök Idag borde man putsa fönsterna sa hon och log mot sin mamma. Nej vet du vad sa mamman igen och med ens gick solen i moln. Något får faktiskt din pappa göra. Jag fick gåshud på armarna och försökte öka på mina steg ytterligare. Jag kan väl få putsa ett fönster bara. Jag kan, det vet jag, mitt fönster kan jag väl få putsa, snälla mamma. Nej har jag sagt. Du blir bara kall om händerna och våt långt upp på tröjan. Nej tack! Jag har annat att stå i.

Visst, mamman kanske var jätte trött, uppenbarligen irriterad på maken men hallå. Tänk efter före!!!!

Nu väntar jobb och i kväll är det föräldramöte i lillebrors klass.
Lill onsdag bjuder på falukorv i ugnen med äpple och senaps sås.

Ha en underbar vårdag!
Kram Kristina

6 kommentarer:

 1. Hua så många sådana mammor det finns och visst är hon ibland jag, fastän jag inte vill det.
  Man vet ju ingenting om mammans bakgrund men man känner att man skulle vilja ta henne åt sidan och prata lite med henne, bjuda henne på kaffe och hjälpa henne med fönsterputsningen.
  Att alltid svara JA är inte bra det heller, lite motstånd och tråkigheter måste våra barn också jobba med utan att vi måste känna oss misslyckade som föräldrar.

  Ha själv en underbar vår/rusk dag!
  Kram Monica

  SvaraRadera
 2. Jag är noga med mitt svar, r det nej så är det nej, vice versa. Om jag är osäker ber jag att få återkomma med svaret, det brukar barnen acceptera.
  Håller absolut med om att man inte ska säga nej bara för att det är det enkla sättet att slippa göra något.
  Lika kloka åsikter som alltid!
  kram

  SvaraRadera
 3. Jag har ju inga barn, och inga planer på att skaffa några heller. Men jag försöker tänka sådär på jobbet. Att inte säga nej direkt, utan istället säga att jag ska fundera på saken ett tag. Även om jag vet att svaret kommer att bli nej ;-D Men ibland behöver man faktiskt tänka ett varv till!

  Nu har jag ju inte set din kökssoffa, men nog tycker jag att du ska våga dig på att måla den vit. Blir det inte bra så går ju färgen att ta bort!

  SvaraRadera
 4. Visst ska man tänka efter före, det ska man. Men nog har man missat det en eller annan gång. Man är ju inte mer än människa. Det har har hänt att jag fått be mina barn om ursäkt också, är jag rädd.

  Om ngn av mina barn skulle erbjuda sig att putsa fönster, då skulle jag inte säga nej. Och fika utomhus, är ju så gott :-)

  Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Ja, så klokt! Jag tycker också det är viktigt att bemöta andra föräldrars okunnighet och stå upp för barn. Man får precis som du skriver tänka efter, så klokt!
  Barn som behandlas med respekt, svarar med respekt.
  Barn som blir väl omhändertagna, tar väl han om andra.
  Barn vars integritet inte kränks, kränker inte andra.
  Ha en fantastisk dag!

  SvaraRadera
 6. Mycket tänkvärt. Det är en ständig process det där, med att försöka tänka efter före innan man säger nej till något.

  SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina