Nya förutsättningar

Hej min vän!

Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

söndag 1 mars 2015

♥ I fokus ♥


Godmorgon käraste du!
Söndagen den 1 mars och ja, egentligen borde det vara Vasaloppet i dag. Egentligen borde vi sitta klistrade framför tv:n och se de duktiga skidåkarna som kämpar sig fram mellan Sälen och Mora. 
Se kranskullan springa sin guldprins till mötes.
Men i stället serveras vi fem milen i VM och får hålla oss en hel vecka innan bandet klipps och tusen tals skidåkare ger sig ut i skidspåren för att nå sitt mål.
Ja du!
Lockas du av Vasaloppet och klassiker tänk?
Jag önskar att jag gjorde det men, Nej. 
Jag tittar mer än gärna på tv, hejar och följer våra åkare men, där tar det stopp.


Men det finns en annan sak som jag brinner för. Jag bakar och läser recept lika ofta som mina killar tränar, äter eller spelar fifa.
Hihi!!!
I fokus just nu är nyttiga bröd. 
Det ska vara många olika ingredienser, surdeg, kross, frön och nötter.

Killarna äter och njuter så det sprutar ut ur öronen.
Eller nej, men de vill hela tiden ha mera, och pushar mig att baka.

Kitchen aiden knådar så hon blir helt varm allt medan jag hittar nya recept.
Flera av er har undrat lite om surdeg och det är lättare än lättast att lyckas.

Du tar 2 dl ljummet vatten och blandar med 2 1/2 dl rågmjöl och 1 msk honung i en glasburk.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
Mata surdegen dag 3 och dag 4 med
1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten.
Dag 5 kan du använda din surdeg.

Ett recept jag varmt rekommenderar är

Rågsur med äpplen och valnötter

30gr färsk jäst
6 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt
3 msk honung
1 dl surdeg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl special
200 gr valnötter
2 stora äpplen


Smula jästen och blanda med vattnet, saltet, honungen och surdegen.
Tillsätt mjöl och låt maskinen arbeta degen i ca 10 min. 
Den ska kännas elastisk när den är färdig.
Tillsätt valnötter och äpplen och försiktigt samman. Kanske behövs lite mera mjöl.
Låt jäsa i 1 1/2 tim under bakduk.
Vänd ut degen och dela den i två bitar.
Låt vila i 10 min
Platta ut deden och vik ihop till en limpa. vrid ändarna.
Lägg limporna på en mjölad skärbräda med skarvarna neråt.
Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
Lyft över bröden på en plåt och grädda i 30 min i 220 gr värme.
Se till att ugnen är riktigt varm när du sätter in plåten.
Jag brukar värma ugnen till 250 gr för att sedan sänka temperaturen när jag sätter in plåten
Häll 1 dl vatten i botten av ugnen för att få en knaprigare skorpa.
Ät och njut!!!!

Fler " I fokus" bilder hittar du om du klickar här.

Nu ska jag packa matsäcken och dra i väg på .......

Tjingeling!!

9 kommentarer:

  1. Vi hade surdegen Herman hemma för länge sedan, han vandrade mellan barnen i skolan och spred sig i närområdet. Tack för receptet, det kanske hamnar i fokus nästa helg:)!

    SvaraRadera
  2. Baka är ett bra och rogivande fokus.
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  3. Att sätta nyttiga bröd i fokus... härlig tolkning. Önskar dig en fortsatt fin söndag. Kram Åse

    SvaraRadera
  4. Härlig tolkning. Baka i fokus. Roligt så olika alla tänker. Ha en fin söndag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  5. Mm, vad gott det låter och vilken mysig tolkning! Tack för receptet, det blir nog en bakvända i köket i slutet av nästa vecka.

    Ha en fin söndag!
    Kram
    Suz

    SvaraRadera
  6. Halloj!
    Härliga bilder. Här brukar det också bakas, har två tonårskillar
    som äter en del hihi.
    Kram Arja

    SvaraRadera
  7. Vilken bra tolkning, och härliga recept du bjuder på. Här har bakats grova bagetter till middagen och vi njuter verkligen av nybakat bröd! Må så gott! /Lotta

    SvaraRadera
  8. Sund och fin tolkning! Jag vill så gärna bli bättre på att baka nyttigt matbröd, här blir det oftast sött. Jag ska testa ditt recept. Trevlig kväll! Kram Lena

    SvaraRadera
  9. Mmm! Gott hembakat bröd i fokus, det låter alldeles underbart :) Jag har ännu inte vågat mig på att göra egen surdeg men jag bakade faktiskt med surdeg från affären idag med helt okej resultat.
    Kram min vän!
    Maria

    SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina