Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

tisdag 15 juli 2014

Sommarmat som återkommer år efter år.

Hej min vän!
Lite molnigt väder idag fast det känns ändå sommar härligt.
Jag har tagit ett nytt steg med min jogging och i dag sprang jag nästan hela rundan. Mitt mål är ju att ta mig runt hela innan sommaren är slut och det känns nästan som om jag kommer att klara den snart, snart. Kanske kan jag fortsätta utöka, kanske inte. Min kropp är ju inte riktigt att lita på.

 

Örtsalt
2 dl flingsalt
3 kvistar färsk oregano, repade
1 kvist färsk rosmarin, repad
3-5 kvistar färsk timjan, repad
2 st vitlöksklyftor, helst färska, skalade

Stöt en mindre mängd salt tillsammans med örterna och vitlöken.
 Tillsätt resten av saltet och mortla loss.
Slå över det färdiga örtsaltet i en tättslutande burk.

Sommarmat, mmmm
vi grillar och grillar och grillar.
Vissa rätter återkommer, andra blandas med gammalt och nytt.
Ett måste under sommaren är Ernst bröd och hans örtsalt. Saltet står alltid framme och
brödet är en hejare att servera vid en buffé eller ta med på picknicken. 



Festbröd med ajvar och oliver
1 paket jäst
1 msk salt
3 tsk flytande honung
1/2 liter fingerljummet vatten
3 msk olivolja
11-12 dl vetemjöl
5 dl ajvar
1 msk torkad rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta kärnfria oliver

Blanda samman ingred som till ett vanligt bröd men tag lite mjöl i taget.
Knåda länge typ 8-10 min
Kavla ut degen till två plattor, ungefär 1/2 cm tjockt.
Bred på ett jämnt lager ajvar. strö över rosmarinen och flingsaltet.
Hacka oliverna och fördela hacket.
Rulla ihop degen till en rulle, se till att den blir så tät som möjligt.
Vrid och tvinna rullen, då håller den bättre ihop.
Låt jäsa i 30 min eller tills rullen är dubbel storlek
Grädda mitt i ugn i 25-30 min.

Båda recepten kommer från Ernst bok " Ernst sommar" 
Jag fick den av min Maria för fyra år sedan och plockar fram den varje sommar. Den är fylld med tips och goda recept.

Nu väntar jag hem min pusselbit som kan titulera sig semesterfirare i kväll.
Tror nog att det kan bli några bubblor i glasen i kväll.

Tjingeling!!

6 kommentarer:

  1. Heja dig vad duktig du är ! Här går också grillen varm, grillning hör sommaren till. Hoppas det blev härligt bubbel i glaset. Kram till dig Åse

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat med joggningen! Ja de är två kanonrecept det. Tror faktiskt att jag ska ta och baka det brödet en av de närmsta dagarna :)
    Ha det fortsatt sommarfint min vän!
    Kram till dig!

    SvaraRadera
  3. Gud så gott det såg ut. Jag måste verkligen baka bröd snart inser jag!

    SvaraRadera
  4. Bra kämpat Kristina!
    Snart kanske vi "springer på" varandra;-)
    Ha det skönt.
    Och visst minns jag vm 94...:-)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Vad roligt att du springer. Det gör jag också:-) man ska skynda långsamt för att undvika skador. Vidare är längden inte det viktigaste, det är att man tar sig ut. Ha det bäst!

    SvaraRadera
  6. Det där örtsaltet ser ju hur gott ut som helst! Hur går det när man sätter lock på färska kryddor?

    När det gäller joggandet har jag väl i princip givit upp. Den underbara känsla jag fick uppleva under en tid försvann efter flytten hit till Amerikat och det brutna benet trots att jag inte egentligen känner av brottet alls. Suck. Nåja, livet går bra att leva ändå! Hoppas du får en fin höst nu. Kram!

    SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina