Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

söndag 1 december 2013

1:a advent

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt,
och alla är så glada att fira få advent.


Hej min vän!
Har du tänt första ljuset. Har du sett julkalendern och myst med lussebulle och varm choklad.
Eller väntar du till i kväll.
I vanliga fall bjuds det på nybakat frukostbröd, varm choklad och tända ljus framför brasan på 1:advents morgon kvisten men här har vi blandat sjukstuga med handbollsmatch långväga bort så det får bli kvällsmys för hela slanten.
Vi har som tradition att bjuda hem våra föräldrar på 1:a advents fika men även det har ställts in. Nu jobbar jag på högvarv för att bli frisk. Varmt te, vitaminer, frukt, febernedsättande och film 
 Jag minns min barndoms 1:a advent med sådan värme.
Mina syskon och jag åkte tillsammans med far till stan. Vi tittade i skyltfönstren, köpte lotter och tittade på tomtarna. Vi åkte karuseller och lyssnade på julmusik. Vi gick gata upp och gata ner. Hälsade på folk och njöt av julstämningen.
Inga affärer hade öppet utan det var för en gång skull fönstren som lockade.
Utanför leksaksaffären var det alltid trångt. Hela gången i affären var fylld med fina leksaker. Tåg körde runt och dockor vinkade med händerna. Mjukisdjur hoppade upp och ner och bilarnas lyktor blinkade.
På taket ovanför herrekiperingen vid Mårtenstorget  var det godisregn.
Det var så spännande att stå och vänta på att fönstret skulle öppnas och mannen med den stora spannen skulle komma ut.
När vi rosiga om kinderna och trötta i benen kom hem hade mor plockat fram adventsljusstakar och glöggen stod och puttrade på spisen.
Vi tände ljuset, läste versen, drack glögg åt saffrans stjärna och tittade på adventskalendern.
Det både låter och känns som om det är jätte längesedan men är det det egentligen.
Jag tycker att det är synd att julen plockas fram redan i september och att det hela tiden handlar om vem som får sålt mest.
När våra barn var små åkte vi också på julskyltning men det de minns mest och längtar efter är myset efteråt. Är de redan fullproppade av jul långt innan den är här eller spelar min nostalgi mig ett spratt.

Tjingeling!!!!

7 kommentarer:

 1. Hoppas att du snart känner dig bättre igen... Förmiddagen innebar mys med varmchoklad och julkalender hos oss. Årets julkalender fick helt klart godkänt.
  Ha en söndagskväll!
  /Melinda

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att hamna i nostalgi när det gäller jul och så vill man att barnen ska få uppleva samma... Jag blir alltid lite stressad vid advent och tror att allt måste vara tipptopp, så inser jag att alla är nöjda som det är:)
  Krya på dig!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Kryakram!!!! Mysiga minnen du bjuder på, ler när jag läser ditt inlägg!

  Kram / Tatjanis

  SvaraRadera
 4. Jag hade också en massa nostalgiska tankar igår och insåg att jag inte minns en enda första advent utan snö och kyla! Jag frös alltid när jag stod där med näsan tryckt mot leksaksaffärens fönster och önskade vad tomten skulle komma med. För tomten trodde jag på länge.
  Kram M.E

  SvaraRadera
 5. Nej usch, jag har slarvat något ofantligt med adventsljus och julpynt. Men snart ska det bli ändring på det, till helgen i alla fall ska julstjärnor och det lilla vi har vara på plats.

  Hoppas du får en underbar vecka!

  SvaraRadera
 6. Vad mysigt det låter med dina minnen! <3

  SvaraRadera
 7. Håller med om hur det var förr. Nu låter det som vi är jättegamla. Fast det har hänt mycket på bara några år. Hoppas du mår bättre nu. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina