Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

fredag 13 april 2012

Hos Hönssons, ett önskemål....

Hej!
 Hoppas du har lust att hänga med hem till våra hönor. I det lilla korsvirkeshuset bor det tre pippinetta damer. Jag är inge vidare på ras tillhörighet men de förstår skånska utmärkt.

Huset är från början byggt som en hundkoja och har hall och ett rum med element. När vårt område utökade i bebyggelse ville vi inte längre ha hundarna ute om dagarna så sedan dess har huset stått obebott.

Efter en dokumentär på tv ville barnen helt plötsligt ha höns. Kommer aldrig på frågan sa jag, vi kan väl prova sa maken. Är du galen svarade jag. De smutsar ner, gal och ställer till det för oss när vi ska åka bort. Make och barn läste massor på nätet, funderade över var hönorna skulle kunna bo och planerade för de nya hyresgästerna allt medan jag mjuknade.
De lovade att jag inte skulle behöva ta något ansvar alls och om det blev jobbigt eller barnen inte längre roades av hönorna skulle de flytta.

Som sagt bor det tre damer hos oss i dag och de betalar väl för sig. En höna värper ca fem ägg i veckan.
Gulan är outstanding och löskokta ägg med salt äts som en delikatess på helgerna.


Tittut eller tittin.  På vintern har vi en värmelampa tänd under kvällen och natten. Höns klarar kyla ner till -25 gr om de bor dragfritt. Tänkte bygga en liten blomster låda framför fönstret i sommar.


Vi har två långa sittpinnar och tre reden att värpa i. På golvet ligger strö av sågspån och halm. Vi har en stor vattentunna för höns och ett matkärl. Höns äter aldrig mer än de behöver så det går bra att hälla över mycket mat om man ska åka bort någon dag. Vatten tunnan räcker också ett par dagar men friskt vatten är så klart att föredra.


Den grå hönan lägger turkosa ägg. Hon är otroligt nyfiken och följer oss hack i häl när vi är i trädgården.


Vi började med fyra hönor eftersom det är rätt enligt reglerna. Fyra hönor räknas som husdjur.
En av dem trivdes inte hos oss utan fick flytta tillbaks till bondgården där de kom ifrån. Två har tyvärr dött på vägen men den stora grå vita på bilden ovan finns kvar.

Förra året i augusti köpte vi sju dagsgamla kycklingar som vi sedan födde upp enligt konstens alla regler. De fick först bo i köket i en låda under en värmelampa och efter fyra veckor fick de flytta ut i hönshuset som vi hade delat av lite grand. Där växte de sig stora och efter ytterligare några veckor släppte vi samman dem.
En av kycklingarna dog redan som pytteliten, två har vi kvar och fyra stycken blev tuppar. När man bor i tät begyggt område får man inte ha tupp så de har också flyttat.

Hönorna älskar matrester så som ris, potatis, pasta, bröd och alla sorters grönsaker. De har blivit så tama att de gärna äter ur din hand.
Hur går det då med hunden? Bra faktiskt, fast de får inte vara ute ensamma i trädgården. Tyra vet att hon inte får röra dem men det glömmer hon lätt. Hon är trots allt en jakthund.

Hönshuset är helt igen satt med nät så vi behöver inte oroa oss för att någon katt ska komma på besök. Småfåglarna däremot trivs ypperligt och sjunger så glatt för oss allt medan de mumsar på höns foder :)

Så hur blev det då?
Jo vi njuter av hönorna och det är inte jobbigt alls. Tvärtom, så rogivande att se dem traska runt i trädgården och de är verkligen sällskaps djur. Kommer springande som en hund när man kommer hem och ja de är mysigt helt enkelt.
Undrar du om jag städar till dem....... nix det får barnen sköta. När de går fritt i trädgården kan man hitta lite bajs på stengången men de är så lite och lätt att borsta bort.
Projektet denna sommaren blir att köpa befruktade ägg och få våra hönor att ligga på dem för att sedan ta hand om dem som sina egna. Vi får väl se.

Hoppas du fick svar på dina frågor annars lämna en kommentar så återkommer jag.

Ps min brors dotter (3år) undrade vad jag heter i efternamn. Jönsson svarade jag då.......hon var tyst en lång stund och sa sedan Hönsson som dom där ute menar du.

Tjingeling

6 kommentarer:

 1. Underbart med hönor! Jag är uppvuxen med stort hönshus och älskar speciellt dvärghönor. Ägg från dem, alldeles ljumma, det är livskvalitet. Tack för din härliga historia!

  SvaraRadera
 2. Men åhhhh, nu blev jag ju sugen att skaffa höns (igen).

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Men Kristina, detta är underbart. Oj så härligt tänker jag som skulle älska livet på landet med höns :-)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 4. Hej vännen!

  Tyvärr har jag ingen erfarenhet av hönor, förutom när jag spelar Pettson i Pettson och Findus på jobbet då....hahaha Din lilla berättelse är härlig att läsa och måste säga att jag blir allt lite sugen. tror dock inte att jag skulle få gehör här hemma. Möjligtvis av dottern då som tycker att allt om djur är spännande och roligt.Tänkte istället försöka mig på att hjälpa dig med bilden som du ville ha inlagd.

  Okej...

  1)Gå in på UTFORMA

  2) LAYOUT

  3) Lägg till en GADGET

  4)Scrolla ner till BILD

  5)Hämta bilden från ex DIN DATOR, bläddra och tryck SPARA.

  OBS! Glöm inte spara inställningar!

  Lägg gärna bilden längst upp på din blogg så att den syns direkt!

  Nyss hemkommen från scrapträffen och relaxar lite med en kopp kaffe. Det blir nog en liten promenad i det fina vädret sen.

  Ha det gott!
  Kramelikram Veronica

  SvaraRadera
 5. Det låter verkligen mysigt när du berättar om dem!
  Men här räcker det gott och välmed två tjocka kaniner! :)
  Hönssons! Jag dör vad gulligt! :)
  kram

  SvaraRadera
 6. Men gud vad underbart att ni har höns! Jag och maken satt senast i förrgår och pratade om att om vi någonsin flyttar till hus så ska vi definitivt ha höns. Så himla mysigt och framförallt då det är i princip omöjligt att få tag i ägg värpta av höns som har det riktigt bra och får leva ett naturligt liv om man inte har de själv eller köper från någon man känner. Vi är på jakt just nu och det verkar svårt...

  Men du, Hönssons, så sött att man dör! Haha!

  kram

  SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina