Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

fredag 4 mars 2011

BarnmigränDenna fina flicka är min systerdotter. Bilden har ett år på nacken men det är en favvo bild. Gosetjejen älskar "rulle-Rulle" ni vet, vanlig marabou fast på rulle.
I kväll sitter hon i bilen på väg till fjällen. Antagligen sover hon gott med huvudet lutat mot fönstret och med en barbie i handen. När jag var inne en sväng hos familjen tidigare i kväll var hon på strålande humör. Ögonen tindrade och hon hängde runt storkusinens ben som en igel. På dagis säger personalen att hon är stans gladaste fyraåring.

I måndags var det inte mycket med denna lilla dam. När hon vaknade var hon jätte yr och ville ligga kvar i sängen. Efter en stund bar min syster in henne i badrummet för att tvätta henne lite. Släpp ner mig, allt snurrar sa hon då. Lilla gumman.
Som tur var finns släkten till hands och hjälptes åt att få stora syster till skolan. Kvar hemma fanns en orolig mamma och en hel kass gosetjej.
Hela dagen låg hon helt stilla i en soffa. Hon sov, kräktes och sov. Rörde sig inte på fläcken. Min syster satt hela dagen vid hennes sida. Hon var så borta att hon inte ens märkte när hon kräktes. Detta smärtar mig så att det är svårt att skriva om.
Fram åt kvällen kvicknade hon till och åt och drack lite. Ingenting hade hon fått i sig under hela dagen, inte ens lite vatten.
När M var liten hade hon migrän anfall ibland och man såg att det var på gång när hon blev lite stel i nacken och huvudet hängde. Nu är det längesedan sist och aldrig förr har det varit så kraftfullt. Medicinerna hon fått utskrivna hjälpte inte alls så nu måste de prova starkare preparat. Lilla fina M vi lider så med dig.
När M var yngre och fick flera anfall om året märkte de att om de uteslöt "allt" socker blev anfallen lättare och inträffade mer sällan.

Vet du ngt om barnmigrän tveka inte utan lämna en kommentar, kanske kan vi hjälpa varandra.Kusinis hämtar ved till en kvällsbrasa i sommarstugan :)

Nu väntar maken, en kopp te och sydsvenskans fredagskryss.
Kram Kristina

7 kommentarer:

 1. Hej ! Vet inger om det men en trebarnsmamma i min blogglista har en dotter som har migrän, kika in hos henne! Rut knut o tjut heter bloggen. Kram

  SvaraRadera
 2. Sonen vår har migrän. Det började också tidigt, när han var 5-6år o han kunde inte ens ligga på sängen för att det snurrade. vi kom till en riktigt bra barnläkare som tipsade oss om Ipren, som skulle vara effektivt. Migränmedicin är ju gjorda för vuxna. Det viktiga var att ta tabletten direkt när han började känna av anfallet. Kunde han inte stoppa värken fick han ta fler. Men när han fick anfallen blev han helt däckad. Helt okontaktbar. Han sov i 2-3 tim, som i koma. Efteråt var han självklart tagen o mådde inte tjyvens, men värken hade släppt.

  Det var fruktansvärt att se de första gångerna. Jag var så orolig o inget kunde man göra. Men i o m denna barläkare så blev både jag o sonen mer trygga. Han lärde sig snabbt att känna igen signalerna o han hade alltid Ipren med sig, i skolan, ja överallt. Så är det även idag ;).

  Det har blivit bättre med åren o nu kanske han har dessa anfall, bara 3-4 gånger per år.

  Stor kramen till lilltjejen

  SvaraRadera
 3. Jag kan tyvärr inte ge några råd om migrän. Det låter hemskt, både för din systerdotter och hennes föräldrar. Jag skulle blivit tokig av oro och misstänkt det allra värsta. Men jag förstår att din syster kände igen symptomen och visste vad det var. Jag hoppas innerligt att de hittar något som kan lindra besvären. Och skönt att hon repade sig så att hon nu antagligen är framme i fjällen och har det underbart..... Trevlig helg. Kram.

  SvaraRadera
 4. Hei!
  Vår datter på 13 har migrene. Hun har ikke hatt det som barn, men fikk det da hun begynte å bli ungdom. Men medisinen hun tar, benyttes også til barn, vet jeg. Den heter IMIGRAN og er en nesespray. Den skal hun ta så snart hun kjenner at et anfall er på gang. Den er veldig effektiv, og virker mye hurtigere enn en pille. Migreneanfallet blir ikke så kraftig, og det går mye hurtigere over.

  Men det som har vært mest effektivt er en medisin som heter LAMICTAL. Den benyttes hovedsaklig til de som har epilepsi. Vår datters lege, som er nevrolog, fortalte at det i noen tilfeller er en sammenheng mellom migrene og epilepsi.

  Vår datter har aldri hatt noe epilepsianfall, men jeg og min sønn har begge epilepsi. Han fikk det som barn, jeg fikk det i voksen alder. Det kan være arvelig, så vi ville at vår datter skulle ta en EEG for å sjekke om hun kunne ha det samme. Det var veldig lite utslag på EEG`et, så nevrologen var usikker på om hun har epilepsi, og om vi skulle forsøke medisin. Vi ville at hun skulle gjøre det, og gjett om vi er glade for det idag! Siden hun begynte med medisin for epilepsi, har hun ikke hatt ett eneste migreneanfall! Tidligere hadde hun anfall 2-3 ganger i uken. Epilepsimedisin tar hun forebyggende, morgen og kveld, hver dag.

  Hun har tidligere hatt dårlig konsentrasjonen på skolen, noe som er vanlig hvis du har epilepsi. Det har hun ikke nå lenger. Man kan ha små, små epilepsianfall som bare varer bare et par sekunder og som ingen merker (ikke personen selv, heller) men som likevel kan ha stor innvirkning på andre områder. Det viser jo vår erfaring absolutt!

  Vår datters nevrolog fortalte at det har vært snakk om at LAMICTAL (epilepsimedisin) skal bli en medisin som standardmessig kan bli benyttet ifht migrene, bla i de tilfeller annen vanlig migrenemedisin ikke virker optimalt.(Selv om pasienten ikke har fått påvist epilepsi)

  Han mente også at det var meget interessant at vår datters migrenesykdom har blitt så mye bedre ved å benytte denne epilepsimedisinen, selv omm EEG`et ikke viste klart at der var epileptisk aktivitet i hjernen.
  Vår datters nevrolog har selv migrene, så han følger godt med på all forskning, og alle nye ting som har med det å gjøre.

  Dette ble en veeeldig lang kommentar, men jeg tenkte at jeg måtte fortelle om våre erfaringer og om nesesprayen Imigran, og epilepsimedisinen Lamictal. Kanskje kan det være noe som kan hjelpe dere.

  Til slutt vil jeg bare understreke hvor viktig det er å få komme til en nevrolog når man har migrene, og ikke bare gå til en vanlig lege. De har ikke nok kunnskap, og i sin travle arbeidshverdag klarer de ikke å holde seg oppdatèrt på all ny forskning som foreligger. Man behøver å insistère på å få komme til en dyktig spesialist på slike sykdommer, for å kunne få den beste hjelpen. Når man kommer til en spesialist må man kanskje også selv be om å få tatt prøver, EEG og lignende.

  Alle 4 i vår familie har flere kroniske diagnoser som vi må leve med resten av livet. I tillegg har mine barn hatt både kreft og hjertefeil og min mann har også hatt et lite hjerneslag.
  På grunn av dette har vi hatt veldig mye med forskjellige leger og sykehus å gjøre i 20 år nå, og èn viktig ting har vi lært: man må selv ta det største ansvaret i forhold til sin egen og sine barns helse. Dette kan i noen tilfeller bety at man ikke tar nei for et svar, men la det bli klart at man vil forsøke alt som kan hjelpe sitt barn!

  Jeg syns virkelig synd på den lille jenta, og på hennes foreldre også. Man føler seg så hjelpeløs når sitt barn er blitt syk. Jeg håper virkelig at din lille systerdotter snart kan bli bedre.

  Med vennlig hilsen
  Elin Ensrud:)

  SvaraRadera
 5. Men stackars liten. Barnmigrän har jag ingen erfarenhet av varför jag inte har något råd. Hoppas dock att lilltjejen skall slippa dessa anfall framöver.

  SvaraRadera
 6. Usch vad tråkigt. Jag ser att du har fått en del tips från andra bloggare. Hoppas att något hjälper!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag har flera barn med migrän vilket de ärvt efer mig.
  Ska fatta mig kort och det vi har haft flera sorters mediciner som har hjälpt olika mycket..nu har jag köpt eeze receptfritt på apoteket..ger min minsta son 11år 1 tablett när han börjar få symptom..och det har på oss hävt hela anfallet..man får en mildare huvudvärk o blir trött men den hemska migränen har uteblivit..kram pia

  SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina