Nya förutsättningar

Hej min vän!
Jag älskar att skriva, tycker om att dela mina tankar med dig, fundera och reflektera.
Men att uppdatera dagligen och svara på och kommentera hos andra fina bloggare tar för mycket energi. Jag läser gärna bloggar och visst är det smickrande med goa ord från er men, när det känns som ett måste, nej då blir det stopp.
Alltså blir det såhär.
Kommentera gärna om du vill, men bli inte ledsen om det inte kommer några ord i retur.

♥ Stor kram Kristina ♥

söndag 13 mars 2011

Alla andra får ju.......

Godmorgon Söndag.
Vad händer hos dig denna sista helgdag?
Jag ska bara ta det lugnt. Baka lite, läsa min nya bok, sätta upp tavlor i storebrors rum, mysa runt i huset i joggingbrallor, ta ett bad kanske, blogga, se på tv. Visst borde varje söndag se ut så här.

Barnen då? Vi har pratat mys vid frukostbordet och för dem är mys och avkoppling att spela tv spel länge, länge........ utan att bli störda av att vi ska i väg eller att läxorna måste göras.

Funderar över hur mycket tid som läggs framför datorn och i tv spelsvärlden.
Vi vill inte vara de föräldrarna som tjatar på pojkarna om hur mycket de spelar. Vi försöker locka dem till annat och på så vis få dem att förstå att det är viktigt med avkoppling på annat sätt än framför dator/tv.

Jag sätter mig gärna vid datorn och "kollar runt" lite. Bloggar, kollar resor, tar en sväng inom hemnet, drömmer mig bort i någon inredningsaffär och vips så har en timme gått.

Nu spelar pojkarna tillsammans, hjälper varandra och spelar över nätet. Vi hör hur de pratar och har roligt tillsammans. De kommer på nya saker och diskuterar olika möjligheter för bästa prestationer.
Visst det är bra. Vi vill ju att de ska vara vänner, ha glädje av varandra och gilla varandras sällskap. Men timmarna springer i väg. De sköter sina läxor, tränar båda handboll så de förstår att de behöver göra annat. De fikar gärna med oss men vi ser begäret i deras blickar.
Nu har vi sagt att de inte får spela ända fram till läggdags, jag tror inte det är bra att sitta framför datorn och sedan bums kasta sig i säng. Det tar ett tag innan hjärnan kopplat av eller har jag fel?

Storebror berättar om klasskamrater som spelar fram till de ska lägga sig, under tiden de äter frukost och har de håltimme hinner de hem om.
Alltså hallå vart är vi på väg.
Hur gör ni? Hur mycket spelar era barn?

6 kommentarer:

 1. Min sexåring är galen i tv-tittande och tv-spelandet. Vi har en städningt återkommande strid om detta. Jag styr så gott jag kan genom att säga nej till tv-tittandet. Jag tvingar ut honom att leka eller pyssla på rummet. Därefter kan det bli lite tv eller spelande. Det är inte lätt. Men väl så viktigt att stämma i bäcken :-)

  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
 2. Det är stor skillnad på sonen (14) och döttrarna (12 o 10). Sonen har alltid haft väldigt svårt att sluta och när han var mindre drabbades han av "spelsjuka", riktiga abstinensbesvär i form av aggressiva utbrott och tjurande, när han inte fick spela eller ibland fortsätta. Aldrig sådana problem med tjejerna. Vi har tidslås på alla barnens konton. De har en timme per dag, ingenting på söndagar. Numera har sonen insett att han inte blir kul om han spelar för mycket. "Typiskt att just jag fick så engagerade föräldrar", brukar han skämta... :) Han kan få spela nätverksspel med kompisar på lördagar under flera timmar om han balanserar med "vanlig" kompistid och utevistelse. Det funkar jättebra idag, men om inte vi hade börjat tidigt med det här hade det säkert gått åt fel håll. Många i hans ålder lever sitt liv genom sina datorer och förlorar sin sociala kompetens. Och så undrar de varför det blir så dåliga resultat i skolan! (Fast ungarna blir onekligen väldigt mycket bättre på engelska än vi föräldrar och många fångar upp en teknisk skicklighet som jag bara skulle kunna drömma om, så det är så klart inte bara dåligt.) Tv väljer barnen sällan, kanske för att vi tycker "barnkanalerna", Nickelodeon m fl, visar zombie-program som går in genom ögonen och ut genom öronen och därför inte har några sådana kanaler. Ja, så trista är vi... :)

  SvaraRadera
 3. Vissa dagar mycket, andra inte alls. Men helt klart blir det mer nu när de inte kan vara utomhus.
  Inte lätt det där. Så länge datorn inte tar över för mycket så tycker jag det är ok att de spelar.
  kramar

  SvaraRadera
 4. Tja du vet ju hur det är hos oss. Mycket tid vid datorn blir det för båda barnen och till det ett ständigt tjatande från oss om att man måste göra annat också. Det är svårt för som den äldsta här hemma säger "Men mamma, det här är ju min hobby." Svårt bara för mig som tycker att hobby handlar om sport eller pyssel att riktigt förstå.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vi har också haft sådana diskussioner. Nu när barnen är äldre har jag släppt det. Det har på något sätt kommit andra frågor som känns värre. Och ska jag vara ärlig är det svårare att kontrollera dem. De gör ju även skolarbete på datorn och ibland känns det som gränserna går i varandra.

  SvaraRadera
 6. Håller med Tingel, de börjar bli stora och sköter allt (det mesta) runt omkring så vi har släppt lite på tyglarna.
  G är extrem ibland och kan försvinna hela dagar med sina TV-spel men sen när han spelar on-line så har han hur kul som helst.
  Dels är det vinter och inomhus tider dels är det nya tider överhuvudtaget så jag fösöker ha ett mer avslappnat förhpllande till det.
  Som du också påpekar, tänk om någon begränsade min tid framför datorn till en timme om dagen... hade jag inte gillat!

  I veckan som kommer har jag lite att stå i men om du har möjlighet att komma till mig torsd. 24/3 så hade det glatt mig.
  Kram, kram!

  SvaraRadera

Hej!
Vad kul att du tittade förbi. Lämna gärna en kommentar så vet jag att just DU varit här. Ha en toppen dag
Kram Kristina